Het kan niemand ontgaan zijn: de uitbraak van het corona-virus. Sinds korte tijd hebben wij hier in Nederland ook mee te maken: door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn momenteel 128 besmettingen in ons land bevestigd. Wereldwijd is het aantal besmettingen inmiddels opgelopen tot een aantal van +/- 100.000 personen. Dagelijks stijgt dit aantal.

De uitbraak van het virus gaat gepaard met lege winkelschappen; mondkapjes die als nieuwe accessoire gedragen worden en het vermijden van elke aanraking met een ander. Ook op de werkvloer beginnen de gevolgen van en angst voor het virus duidelijk te worden. Kantoren sluiten, werknemers moeten langere tijd in quarantaine, zo maar een paar maatregelen waardoor we corona echt serieus moeten nemen.

Elke werknemer heeft recht op een hygiënische en veilige werkplek, met name in tijden als deze. Maar hoe kunnen werkgevers hier nou voor zorgen? In deze blog geven wij een aantal handige tips om het virus buiten uw werkomgeving te houden.

Tips voor een schone werkplek

Tip 1: Was zeer regelmatig, minstens 20 seconden, de handen met zeep. Het goed drogen van de handen is daarbij net zo belangrijk. Doe dit met een papierendoekje en gooi deze na gebruik weg.

Zie onderstaande afbeelding voor de aandachtspunten tijdens het handen wassen.

Tip 2: Hoest en nies aan de binnenkant van de elleboog.

Tip 3: Besteed extra schoonmaakaandacht aan kritische plekken waar de overdracht van ziekteverwekkers het meest voorkomen, zoals toetsenborden, muizen, deurknoppen e.d.

Tip 4: Ventileer de werkruimte goed, zodat virusdeeltjes na hoesten/niezen niet in de lucht blijven zweven. Ventileren schoont de binnenlucht op en maakt de kans kleiner om besmette vochtdruppels in te ademen.

Zoals op te maken uit bovenstaande tips, is hygiëne key. Deel dergelijke tips met werknemers en zorg dat de nodige middelen aanwezig zijn en op voorraad blijven. Communiceer daarnaast ook (kort) met externe partijen over de beschermingsmaatregelen die binnen de organisatie genomen worden. Vergeet hierbij niet, dat het gaat om een virus en niet om een bacterie. Het houden van goede hygiene is daarom het enige en het minste wat je kan doen. Echt tegenhouden wordt lastig, maar voorkomen is belangrijker dan genezen.